Kültürel, Gastronomik ve Turistik Değer: Muğla’da Arıcılık ve Özel Muğla Arıcılık Müzesi Örneği

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Özer Şahin
Ayşe Aydın

Özet

Muğla tarih boyunca ünü denizaşırı ülkelere yayılan ve ticareti yapılan çam balı üretiminde bugün de söz sahibidir. Kentte arıcılık, turizmden sonraki en önemli sektördür. Bu makalede amaç arıcılığı kültürel ve turistik bir değer olarak ele almaktır. Bu çerçevede arıcılıktan nasıl yararlanılabileceğine, Türkiye’deki Gastronomi müzelerinden biri olan Özel Muğla Arıcılık Müzesi’nin nasıl geliştirilebileceğine yönelik bilgilere yer verilmiştir. Çalışmada ikincil ve birincil kaynaklardan yararlanılarak elde edilen veriler ışığında konu derinlemesine irdelenmiştir. Araştırmada nitel veri elde etme tekniği olan görüşme ve gözlem yöntemi kullanılmıştır. Verileri elde etmek için üç müze, bir arı çiftliği ziyaret edilmiş ve incelemelerde bulunulmuştur. Müzelerin yöneticileri, belediye çalışanları ve arıcılar ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilerek veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler elektronik ortama aktarılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Neticede arıcılığın turizm sektöründe önemli bir yere sahip olması nedeniyle; Muğla’da arıcılık, apiturizmi ve arıcılık müzesinde olması ve yapılması gerekenlere yönelik öneriler sıralanmıştır.


* Bu makale 16-19 Ekim 2019’da gerçekleştirilen 20. Ulusal Turizm Kongresi’nde sunulan bildirinin geliştirilmiş şeklidir.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Nasıl Atıf Yapılır
Şahin, Özer, & Aydın, A. (2021). Kültürel, Gastronomik ve Turistik Değer: Muğla’da Arıcılık ve Özel Muğla Arıcılık Müzesi Örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(1), 459–473. Geliş tarihi gönderen https://www.tutad.org/index.php/tutad/article/view/427
Bölüm
Makaleler