Turizm Şoklarının Yapısal Kırılmalı Birim Kök Testleriyle Analizi: Türkiye Örneği

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ekrem Damar
Ceyhun Can Özcan
İbrahim Özmen

Özet

Turizm parametrelerinin şoklara duyarlılığını bununla birlikte kalıcı mı yoksa geçici mi olduğunu belirlemek turizm politikalarının geliştirilmesinde oldukça önemlidir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, Türkiye’ye ait 1965-2018 dönem verileri ile turist sayısı, turizm gelirleri ve ortalama turist harcamalarındaki şokların araştırılmasıdır. Verilerin analizinde yöntem olarak Tek ve Çift Yapısal kırılmalı birim kök testleri kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen temel bulgu, turizm parametrelerinde yaşanan şokların kısa dönemde devam ederken uzun dönemde ortadan kalktığını göstermektedir. Şokların etkisi ve tarihleri, turizm plan ve politikalarının şekillendirilmesi için yol gösterici niteliktedir.


* Bu çalışma Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yayımlanmamış yüksek lisans tezinden türetilmiştir.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Nasıl Atıf Yapılır
Damar, E., Özcan, C. C., & Özmen, İbrahim. (2021). Turizm Şoklarının Yapısal Kırılmalı Birim Kök Testleriyle Analizi: Türkiye Örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(1), 660–677. Geliş tarihi gönderen https://www.tutad.org/index.php/tutad/article/view/439
Bölüm
Makaleler